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CODE REFERENCE (S):  

ASCE 7-05 Section 13.5.6.2.2(h) – requires special inspection for suspended ceilings per Section 11A.1.3.9 

ASCE 7-05 Section 13.5.6 - suspended ceilings requirements 

ASCE 7-05 Section 13.5.6.2.2(c) – requirements for ceiling areas exceeding 1,000 ft
2
 

  

ISSUE (S): 

There is currently no certified special inspector for suspended ceiling.  Besides, ASCE 7-05 section 

11A.1.13.9 is not adopted by IBC. 

 

It is not clear when tenant improvement projects are required to comply with all suspended ceiling 

requirements. 

 

ASCE does not address the bracing requirements for ceiling areas not exceeding 1,000 ft
2
. 

 

POLICY:   
 

1. Special inspection is not required for suspended ceiling. 

2. Splayed wire compression post bracing system can be used.  However, to allow for lateral 

deflections, penetrations for sprinkler heads and other penetrations have to be oversized in 

accordance to ASCE Section 13.5.6.2.2 (e). 

3. Suspended ceiling requirements apply only to the area of remodel when new ceiling is proposed.  

Where it is difficult to isolate the area of remodel by rooms or walls, designer shall coordinate 

the proposed suspended ceiling design with the Building and Safety Department. 

4. When no work is proposed in the existing T-bar ceiling in the area of remodel, existing ceiling 

design does not have to comply with the new code requirements, except that the ceiling has to 

have the proper support for seismic load. 

5. Ceiling area exceeding 144 ft
2
 but not exceeding 1,000 ft

2
 shall be designed and installed in 

accordance with ASTM C635 and ASTM C636 unless an engineered design is provided. 

 

 

 

 
 

 


