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CODE REFERENCE: 

2010 CBC - Table 705.8, Chapter 34, Sections 3404  3404.1 

2010 CRC - TABLE R302.1(1) 

 

ISSUE: 
The Building Code has historically permitted detached, single family (R-3) occupancy to have “unprotected 

openings” in exterior walls located 3 feet or more from the property line.  2010 CBC regulates openings 

when the exterior wall is less than 5 feet from the property line in both sprinklered and non-sprinklered 

buildings.  2010 CRC regulates openings less than 5 feet from the property line in non-sprinklered 

buildings.  

The question is how to regulate new window/door openings in existing walls, which are less than 5 feet 

from property line. 

  

WHAT IS AN OPENING? 

Openings are not specifically defined in the 2010 CBC and 2010 CRC.  However, CBC Section 705.8 

states; “The maximum area of unprotected or protected openings permitted in an exterior wall in any story 

of a building shall not exceed the percentages specified in CBC Table 705.8.”  

 

The definition of story (2010 CBC, Ch.2) states; “The portion of a building included between the upper 

surface of a floor and the upper surface of the floor or roof next above.  It is measured as the vertical 

distance from top to top of two successive tiers of beams or finished floor surfaces and, for the topmost 

story, from the top of the floor finish to the top of the ceiling joists, or where there is not a ceiling, to the top 

of the roof rafters.” 

 

Therefore, all openings from the first floor level and above should be considered in calculating the 

maximum allowable openings.  Under floor ventilation openings need not be considered in calculating the 

maximum allowable percentage. 

 

CBC Chapter 34, Section 3404, regulates “Alterations”.  New or enlarged opening is an alteration by 

definition (any construction or renovation to an existing structure other than repair or addition), and per 

Section 3404.1, this new work “shall comply with the requirements of the code for new construction.” 

 

POLICY: 

 

Per CBC Table 705.8 & CRC Table R302.1(1), openings are not permitted if they are located less than 3 

feet from property line.  For 3 feet to less than 5 feet distance from property line, unlimited openings are 

permitted for sprinklered buildings based on CRC Table 302.2(2) and the existing and new openings square 
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footage shall not exceed 25% of the exterior wall in any story and shall be allowed to be unprotected for 

non-sprinklered buildings based on CRC Table 302.1(1) and for sprinklered and non-sprinklered buildings 

based on CBC Table 705.8 footnote “d”. 

 

Existing wall construction shall be allowed to remain as “non-rated”.  Since the wall is existing and, 

therefore, not subject to current code provisions for “new work” (based on Section 3404.1), new openings 

and enlarged openings are deemed an alteration and therefore, shall comply with the requirements for new 

construction. 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


