MEMORANDUM

Department of the City Attorney

To:
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Honorable Mayor and City Council
Michael Ogaz, City Attorney
Officeholder Accounts

October 29, 2007

Questidn: Council Person Armando Gomez has asked whether an elected
official can maintain an officeholder account and, if allowed, has inquired
about the laws regulating them.

Summary Answer: An clected official of a local entity such as the City of
Milpitas can maintain one campaign contribution account. No separate
officeholder account is permitted. Funds within the campaign account are
held in trust for election expenses or for certain expenses of holding office.
The general categories of allowable office expenditures made from a
campaign account are expenses incurred for political, legislative, or
governmental purposes. The rules and regulations governing
contributions, including those regulating reporting, disclosure, and
contribution limits apply to the one permissible campaign account; the
ordinances of the City of Milpitas limiting contributions and requiring
disclosures apply. In order to properly evaluate whether a proposed
expenditure from a legal campaign account meets the allowable
officeholder categories set out in the statutes, it is necessary to know the
proposed expenditure. Depending upon the complexity and/or ambiguity
of the proposed specific expenditure, it may be necessary to discuss the
matter with the Fair Political Practices Commission (FPPC) staff.

Discussion: The Political Reform Act of the California Government Code
regulates the right of a local elected official to maintain campaign and other
accounts. Unlike the right of an elected State officer to maintain an
“officeholder account” (Government Code Section 85316(b}, FPPC
Regulation 18531.62}, there is no authority within the statute for a local



official to maintain a so-called officeholder account. There is authority,
however, for a local official to maintain one campaign account.
Government Code Section 85201, Funds within the campaign account are
held “in trust for expenses associated with the election..or for expenses
associated with holding office.” Government Code Section 89510(b).

The Political Reform Act also sets forth a statutory scheme that specifies
the use that an elected official can make of the campaign account.
(Government Code Sections 89510-89522. See also FPPC Regulations
18524, 18525.) Campaign expenses expressly include the following:
“payments for fundraising and campaign strategy...”; “payments for mass
mailings, political advertising...”; payments for services and actual
expenses of political consultants...”; vehicle expenses; property leases; etc.
(See FPPC Regulation 18525; Government Code Sections 89516-89522.)
Government Code Sections 89513-89522 also expressly limit the use of
campaign funds for matters such as travel and travel accommodations, for
payment of fines and penalties, for clothing, for entertainment tickets, etc.
The above listing of permitted and prohibited/limited uses for campaign
funds is not intended to be a complete list but acts only to illustrate some
of those expenditures addressed by the statutes and regulations.

Allowable expenditures by a local elected official from the campaign
account expressly include the following categories of expenses: “An
expendifure associated with holding office is within the lawful execution of
the trust imposed...if it is reasonably related to a legislative or
governmental purpose. Expenditures which confer a substantial personal
benefit shall be directly related to a political, legislative, or governmental
purpose.” Government Code Section 89512, underlining added. The
application of the concepts “political, legislative, and governmental purpose
are left generally undefined, anticipating no doubt that the unlimited
myriad of proposed expenditures will be analyzed on a case-by-case basis
for compliance with the designated general purposes.

A recent 2007 advice letter from the FPPC does give certain insight into
how the FPPC analyzes the validity of officeholder expenditures. The
advice letter (A-07-122, August 15, 2007, David Bauer) concerned
expenditures by Bill Leonard, a member of the State Board of Equalization.
Mr. Leonard had expenses for his cell phone, a website to communicate
with his constituency, and certain computer supplies associated with a
periodic electronic newsletter. The FPPC applied what it called a two-tiered
approach to deciding the validity of the expenditures. It first evaluated
whether the expenditures were associated with holding office and
reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose. As
step two of its analysis, it then evaluated whether the expenditures were
allowable within the personal use provisions of the Government Code. If
the expenditure provided a personal benefit to the officeholder or family, it



CC:

must be directly—not merely reasonably—related to a political, legislative,
or governmental purpose. Thus, a personal benefit expenditure is
burdened with a higher, more restrictive test. The FPPC concluded that
the phone, website, and supplies expenditures met both tests and thus
were ok.

At this point I note that no specific expenditures have been referred to. I
will await further inquiry if it is desired that a specific proposed
expenditure be reviewed and analyzed.

Given that the officeholder account about which inquiry was made is really
a campaign account at the local government level, the rules for filing
reports that are applicable to campaign accounts will apply.

The Open Government Ordinance of the City of Milpitas is applicable to
limit contributions to a campaign account (whether the contribution is
used for campaign or office expenses) and to require disclosure.
Specifically, Municipal Code Title 1, Chapter 210 “Regulation of Campaign
Contributions” limits contributions to $350.00 per election. Section 1-210-
5.10 also requires disclosure of any contribution over $100.00.

In preparing this memorandum telephone consultation was had with the
Technical Advisory staff of the FPPC who confirmed the conclusions that
are provided above concerning the prohibition on a local elected official
maintaining a separate officeholder account and the limited general uses
for campaign funds. ‘

I hope this information is helpful to you. Please contact me if you should
have any questions or wish to discuss.

Michael J. Ogaz
City Attorney
City of Milpitas
408-586-3040

Tom Williams, City Manager



